× Etusivu Älyvalaistus Artikkelit

Tänä päivänä yhä useammin tulee vastaan termi ”älylaite”, mutta mikä tekee laitteesta älykkään?

Älylaitteen määritelmä

Älylaitteen määritelmä muuttuu teknologian kehittyessä. Se laite, joka miellettiin aikaisemmin älypuhelimeksi, on nykyään vain puhelin.

Älylaite on tietotekninen laite, joka on langaton ja mobiili sekä sisältää laskentatehoa.

Lähde: Wiktionary

Wiktionaryn määritelmä on siis ainakin melko vanhentunut. ”Langaton ja mobiili” tuskin enää kuvaa nykypäivän jääkaappeja, joissa on sisällä kamera ja ulkona kosketusnäyttö, jolta voi selata reseptejä internetissä.

Nykyaikainen määritelmä

Älylaitteeksi voidaan luokitella kaikki laitteet, jotka on yhdistetty internetiin tai paikalliseen verkkoon. Älylaitteen tulee kyetä keskustelemaan muiden laitteiden kanssa verkon välityksellä, jotta ne voivat ajaa asiansa. Päätarkoituksena on kuitenkin se, että käyttäjän elämää pyritään helpottamaan, joten laitteiden on kyettävä suorittamaan toimia ilman, että käyttäjä tekee niitä manuaalisesti.

Älylaitteita rivissä

Esimerkkejä älykkäistä laitteista

Monista kodeista löytyy jo nyt älylaitteita, kuten:

  • Älytelevisio
  • Sähköinen lämpömittari
  • Kodin varashälytin

Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat yhteydessä verkkoon. Älytelevisiolla voit katsella ohjelmia internetin välityksellä, sähköinen lämpömittari voi mitata lämpötilaa useasta eri paikasta sekä näyttää ne yhdellä näytöllä ja kodin varashälytin on yhdistetty kaikkiin talosi oviin.

Älylaite muuttaa tavallisen kodin älykodiksi

Älykodeista puhuttaessa tulee helposti mieleen täysin futuristinen koti, joka keskustelee asukkaan kanssa keskusyksikön välityksellä ja suunnilleen hoitaa kokonaan itsensä siivoamisen, lukituksen, ilmanvaihdon sekä muut pakolliset askareet.

Kaikessa ei tarvitse kuitenkaan aina mennä ihan ääripäähän, sillä kodista saa älykkäämmän jo muutamalla pienellä hankinnalla! Kasvavan kysynnän seurauksena myös tarjonta on laajentunut, joten laitteita saa yhä laajemmasta hintahaitarista.

Muutos vaiheittain

Muutoksen ei tarvitse tapahtua sekunnissa. Kotiin voi aluksi hankkia vaikkapa turvajärjestelmän, jossa on mukana kameravalvonta. Tämän kun yhdistää puhelimeen ladattavaan sovellukseen, jonka avulla kameraa voi tarkastella, on kotisi jo askeleen lähempänä älykästä kotia.

Kameravalvonnan jälkeen tunnet ehkä olosi hieman turvallisemmaksi, mutta alat kaipaamaan yhtä kätevää järjestelmää lukitukseen. Automaattisesti lukittuva ovi, jonka auki jättämisestä ei tarvitse stressata? Ovi, jonka voi avata vaikkapa mökiltä käsin, jotta naapuri pääsee kastelemaan kukat? Kaikesta tästä ja muista kodin älykkäistä tuotteista voit lukea tulevista artikkeleista!

Jaa kirjoitus: