× Etusivu Älyvalaistus Artikkelit

Kodin automaatio tai taloautomaatio tarkoittaa sitä, että kotiin hankitaan laitteita, jotka kykenevät toimimaan itsenäisesti ilman käyttäjää tai tähtäävät ainakin siihen, että niiden käyttö perinteisiin laitteisiin verrattuna on huomattavasti vaivattomampaa. Hyvä esimerkki kodin automaatiosta on älylukko, joka lukitsee oven automaattisesti tiettynä kellonaikana. Älylukkoa huomattavasti yksinkertaisempi esimerkki voisi olla valaistus, joka toimii liiketunnistimella.

Yleisimmät automaation kohteet kodeissa

Kohtaamme automaatiota jokapäiväisessä elämässämme, mutta emme välttämättä aina edes huomaa tai tiedosta sitä. Ruokakaupan automaattisesti liiketunnistimen avulla aukeavat ulko-ovet ovat tietenkin hyvä esimerkki automaatiosta, mutta harva haluaa kotinsa ovien aukeavan aina, kun joku kävelee ohi tarpeeksi läheltä.

Älyvalaistus

Etenkin viimeaikoina suosiotaan kasvattanut automaatioratkaisu on kodin älyvalaistus. Kuluttajia tuntuu kiinnostavan erityisen paljon älyratkaisut, tuovat huomattavaa mukavuutta ja hyötyä arkielämään. Tämä ei ole tietenkään ihme, sillä sisustuksen uudistaminen on erinomainen keino lisätä asuinmukavuutta. Älyvalaistuksesta puhutaan silloin, kun käytössä on useampi älyvalaisin tai yksinkertaisemmin ”älylamppu”. Älyvalaisimia yhdistelemällä kotiin voidaan luoda vaikuttavia värimaailmoja, joihin tavalliset yksiväriset LED-valaisimet eivät pysty. Väriominaisuuksien lisäksi älylamppujen tuoma hyötyy näkyy myös käyttömukavuuden paranemisessa, sillä valaistusta voidaan ohjata täysin käyttäjän toiveiden mukaan. Kun valaistusta voidaan ohjata perinteisen katkaisijan lisäksi myös älypuhelimeen ladattavan sovelluksen kautta, ei sohvalta tarvitse enää nousta kesken elokuvan.

Kodin turvallisuus

Kodin älykkäät turvallisuusratkaisut tuovat mielenrauhaa silloin, kun käyttäjä voi luottaa täysin mielin siihen, että kaikki on kotona kunnossa. Tähän tarjoavat ratkaisuja muun muassa älylukot ja erilaiset kodin valvontajärjestelmät, jotka mahdollistavat käytön myös silloin, kun olet poissa kotoa.

Turvajärjestelmät koostuvat usein kameroista, sensoreista ja lukitusratkaisuista, joita käyttäjä voi tarkkailla esimerkiksi älypuhelimen välityksellä. Kauko-ohjattavat turvakamerat mahdollistavat tietenkin sen, että esimerkiksi murtotilanteessa tekijöistä jää talteen kuvamateriaalia, mutta myös helpottavat arkielämän mukavampia osa-alueita. Jos vaikkapa lemmikin jättäminen yksin kotiin työpäivän ajaksi tuntuu ikävältä, voi mielenrauhaa parantaa sillä, että kameran välityksellä voi halutessaan saada varmistuksen siitä, että kotona on kaikki hyvin.

Virransäästö ja energiankulutuksen seuraaminen

Turvallisuushyötyjen lisäksi kodin älytuotteet voivat tuoda myös säästöä muun muassa sähkölaskuihin. Kulutuksen seuraaminen voi olla perinteisillä tavoilla hankalaa, kun kotona on suuri määrä erilaisia sähköä kuluttavia laitteita. Älykkäät pistorasiat ovat tähän ongelmaan erinomainen ratkaisu, sillä ne voivat tarjota langattoman ohjauksen lisäksi myös helposti ymmärrettävän kulutusmittausratkaisun. Pistorasioiden käyttöä voidaan säätää muun muassa niin, että ne sulkevat itsensä yön ajaksi, jolloin mikään sähkölaite ei kuluta turhaan virtaa. Kulutuslukemia tutkittaessa on myös helppo selvittää, löytyykö kotoa huomaamaton virtasyöppö, jota ei ole aikaisemmin edes tullut ajatelleeksi. Muiden älylaitteiden tapaan älykkäät pistorasiat tarjoavat usein mahdollisuuden etäohjaukseen älypuhelimeen asennettavan sovelluksen välityksellä.

Kodin automaatio kasvattaa suosiotaan

Joissain kodeissa taloautomaatio on jo arkipäivää, mutta suuren massan suosioon automaatioratkaisut eivät ole vielä ehtineet. Viimeisimpien vuosien aikana kehitys on kuitenkin ollut valtavaa, sillä tarjonta on kasvanut todella nopeasti. Tämä on myös johtanut siihen, että markkinoille on ilmestynyt yhä useampia kohtuuhintaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat kodin älykkäiden järjestelmien rakentamisen tavallisen kuluttajan budjetilla.

Jaa kirjoitus: